2019. június 21., péntek

Tegyük rendbe a zabla kérdést

Találtam egy nagyon jó, angol nyelvű cikket a neten (illetve egy videó tréning promócióját, de attól még tényleg klassz...), lefordítottam a lényegét magyarra, mert az az érzésem, hogy sok a kétség a témában...

Rengeteg embertől olvasom, hogy büszkék a zabla nélküli lovaglásukra, és károsnak tartják a zablát. Ezeket mindig fenntartással kezelem, mégpedig azért, mert amióta világ a világ, illetve háziasított a ló, azóta található mindenféle zabla a sírokban. Az egyik első, igazi háiasított lóra utaló leletet Dél-Ukrajnában Gyereivka városban találták (Kr.e. 3500-ra teszik a lelet korát). Az itt talált lovak fogkopása és a 6 agancsból készült zablapálca egyértelmüsíti a használatát. Hogy lehetne valami káros, amikor egyidős a lovak használatával? A világ összes klasszikus lovas szakiordalma Kikkulitól napjainkig a zablával való lovaglásról szól. Ha kategorikusan elutasítjuk a zablahasználatot, akkor 6000 év lovaskultúráját kérdőjelezzük meg. Nem vagyok a hagyományok feltétel nélküli tisztelője, szeretek kétkedni és szeretem a forradalmi újításokat. De ördögtől valónak kikiáltani a zablát (és még van pár ilyen dolog a lovas életben...), pont olyan, mint a matematikában megkérdőjelezni, hogy 2+2 valóban négy-e.

Drámai bevezetőm (:-)) után pedig jöjjön Anna Marciniak (OneHorseLife.com) cikkéből egy részlet magyarul...

"A ZABLA CÉLJA:

Minden használt eszköznek biztosítania kell valami különlegességet, olyan funkciót és eredményt, amelyet nélküle nem tudnánk elérni. Ha nincs ilyen, akkor az eszköz egyszerűen szükségtelen. Sokan gondolják, hogy zabla nélkül lovagolni jobb, mint a zablával, mert azt mutatja, hogy a lovas erőszak nélkül megállítja vagy megfordítja a lovat, és hogy a ló még akkor is engedelmeskedik a lovasnak, amikor nincs mitől félnie. Valójában ezek a manőverek egyáltalán nem igénylik a zablát, és az igazi engedelmesség - amelyet inkább együttműködésnek vagy kétirányú megértésnek kellene nevezni - nem alapulhat félelmen.

A megállításhoz, a fordításhoz, de még a partnerség létrehozásához sincs szükség zablára. De akkor mihez kell?

A zabla fő célja, hogy lehetőséget biztosítson a lovasnak, hogy lovát a lehető legmélyebb szinten elengedtesse, MIKÖZBEN olyan mozgásokat hajt végre, amelyek általában feszességet és izgalmat generálnak a ló testében."

A teljes poszt itt elérhető: link.

Beszél még a maradványfeszültségről, az elengedtetésről, a zablák anyagáról és fajtáiáról, de igazi válaszokat persze nem ad, ahhoz elő kell fizetni a videóra... Jogos, miért adna bárki ingyen tudást? Erre valók a mesterek. Ezek a videók annyira jók, mint a szakkönyvek (szerintem nagyon...), de igazi, gyakorlati tudást csak egy JÓ mester/edző adhat.

(Nem azt mondom, hogy nem lehet egészen pontosan lovagolni zabla nélkül. Lehet, látunk ilyet naponta a facebookon. Ha valakinek ez a fixációja, csinálja, és tisztelem is érte. De van egy bizonyos szint, ami fölé nem lehet zabla nélkül kerülni. Ezt viszont nem érdemes vitatni. És érdemes megnézni ezeket a lovakat lovasaikkal: elengedettek, kiegyensúlyozottak, együttműködőek. Ha szenvednének, ezt nem lehetne elérni. És - a kommentekre előre ragálva... - nem a rollkűrben szenvedő állatokról beszélek, hanem a magas szinten, tisztességesen lovagolt társaikról.)

Fotó forrása: The National Saddle Centre
SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

© Segítség, lovam van!. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig