2017. február 25., szombat

Az alap jármódok

A két legjobb köny, amit szerintem kezdő megvásárolhat az a Lovasakadémia sorozat 12. és 13. darabja, azaz "A jól képzett lovas", és "A jól képzett ló". Nem tudom, miért nem mondta nekem senki, hogy ezeket vegyem meg, szerencsére magamtól rájuk találtam a Horze lovasáruházban. Segítenek nekem megtanulni az alap kifejezéseket, fel tudom lapozni, hogy mi is az, ami kínainak tűnt, amikor az edző mondta… Én például "A jól képzett ló" megfelelő, az alap jármódokról szóló fejezetét olvasva jöttem rá, hogy amit a lovam csinált, amikor lassan vágtázott, azt "összeszedett vágtának" hívják. Miután ma nem mentem ki Karához - volt nála végre a kovács megkörmölni, és azt mondta, hogy a nedvességtől olyan puha a patája, hogy most két napig ne lovagoljunk rajta… - gondoltam, tanulok helyette egy kis elméletet, és összeszedtem az alap jármódokat, amelyekhez tök jó ábrákat találtam a neten!

Lépés
Négy ütemű mozgás lebegő szakasz nélkül. 8 szakaszban játszódik le. A lábsorrend egymás után átós oldalsó felosztású (jobb első, bal hátsó, jobb hátsó, bal első).
A lépés iramai:
- Középlépés: a hátulsó paták az elülsők nyomát átlépve érnek talajra. A ló állandó és puha támaszkodásban lép, a lovas pedig kezével lehetővé teszi a ló fejének és nyakának bólogató mozgását. Ez a ló természetes, szabad jármódja.
- Összeszedett lépés: a hátulsó paták legfeljebb az elülsők nyomába lépnek. A ló homlokvonala a függőlegeshez közelít. Csekélyebb mértékű bólogatás jellemzi, az egyes lépések kifejezőbbek, emelkedettebbek lesznek.


Ügetés
Lendületes, kétütemű, négy szakaszból álló mozgás. Az átlós lábpár egyidejűleg lendül előre és ér talajt. Mivel az előrelendülő lábpár egy kicsit később fog talajt, mint ahogy a másik lábpár elrugaszkodik, a kettő között egy pillanatra szabad lebegés alakul ki.


Az ügetés iramai
- Munkaügetés: az alapkiképzés szokványos irama. Állandó, friss, szorgalmas, de nem elsiető. A hátsó paták nagyjából az első nyomaiba lépnek. 
- Középügetés: a ló nagyobb térnyerésének köszönhetően nagyobb utat tesz meg. A hátulsó paták az elülső nyomai előtt érnek földet. 
- Összeszedett ügetés: a hátsó lábak fokozott konchajlítás mellett nagyobb mértékben lépnek a ló súlypontja alá, ezáltal a térnyerés (a szorgalom, aktivitás és lendület csökkenése nélkül) rövidül. 
- Nyújtott ügetés: az ügetés legmagasabb fokozata. Az orr és a nyak előre nyúlik, a hátulsó paták jóval az elülső nyomai elé lépnek. A lehető legmagasabb fokú lendület, tolóerő és térnyerés jellemzi. 


Vágta
Lendületes háromütemű mozgás, ami egymást követő ugrások sorozatából áll, amelyek közt a ló egy pillanatra szabadon lebeg. Megkülönböztetünk jobb és balkézen lovagolt vágtát, attól függően, hogy melyik lábpár nyúlik előre. A lábsorrend: a mindenkori külső hátsó láb földet ér, aztán a belső hátsó egyszerre a külső elsővel, majd a belső első láb, végül a lebegési szakasz következik.
A vágta iramai
- Munkavágta: szorgalmas, egyenletes és lendületes, egyértelműen felismerhető, háromütemű vágta. A térnyerés (más néven talajnyerés) kb. egy lóhossznyi. 
- Középvágta: hosszabb és térnyerőbb vágtaugrások a keret megfelelő tágulása mellett. 
- Összeszedett vágta: a lényegesen jobban aláugró hátulsó lábak több terhet viselnek, a mozgás szorgalmassága azonban nem változik. A vágtaugrás ezáltal emelkedettebb lesz. 
- Nyújtott váta: a lehető legnagyobb térnyerés a cél. Fenn kell tartani az egyenletes támaszkodást és biztosítani a megfelelő keretet. A vágtaugrások a középvágtánál térnyerőbbek, de nem elsietettek. Feltétele az összeszedettség. 

Elmélet: "A jól képzett ló" 102-106. oldal
Ábrák: envatotuts+
SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

© Segítség, lovam van!. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig